Közüzemi méretű erőmű megvalósítása nehéz terepen Nagyberény településen

Ipsum

Ügyfelünk közüzemi méretű naperőművet szeretett volna létesíteni, azonban nem állt rendelkezésére az áramértékesítést garantált áron lehetővé tevő kötelező átvételi határozat, építési engedély és elégséges áramhálózati csatlakozási kapacitással rendelkező megvalósulási helyszín. Az egyetlen opció, tekintettel arra, hogy ebben az időszakban nem állt nyitva a beruházás elvárt pénzügyi mutatószámait biztosító áron energiaértékesítési lehetőség, egy harmadik fél által létrehozott, építésre kész beruházást tartalmazó projektcég megvásárlása volt.

Számos céltáraság került ügyfelünk látókörébe, amelyek azonban elmélyült iparági tapasztalat nélkül nehezen értékelhetőek. Tőkeerős befektetők kiterjedt hálózata vadássza a tőkeköltségen felül termelő projektlehetőségeket, így a piacon fennmaradó opciók nem ritkán tartalmaznak kényelmetlen megoldandó feladatokat, nem várt részleteket. Gyakran a projekt eladói sincsenek tisztában azzal, hogy az általuk kínált cégben lévő projektjogokhoz esetleg olyan buktatók kapcsolódnak, amelyek az értékesítésre szánt csomag értékét csökkentik vagy semmissé teszik. A Főnix Energiaszolgáltató Zrt által elvégzett komplex átvilágításnak köszönhetően sikerült azonosítani a kiszemelt projektcégben rejlő hiányosságokat és az adásvétel előtt az összes szükséges problémát orvosolni, amely nagyrészt hiányzó határozatok és egyéb fontos dokumentumok beszerzését, pótlását jelentette. Ügyfelünk ezt követően nyugodt szívvel vághatott bele a több tízmillió forintos nagyságrendű üzletrész adásvételi tranzakcióba, majd ezt követően a jelentős tőkeáttétel mellett megvalósuló beruházásba, melyhez szintén a Főnix Energiaszolgáltató Zrt-t választotta generálkivitelező partnerének.

Az erőmű projektjogait ügyfelünk az iparágban megszokott diszkontfaktort figyelembe véve a projekt nettó jelenértékénél jelentősen alacsonyabb áron tudta megvásárolni, azonban okkal: a megvalósulási helyszín egy nehezen hozzáférhető dombon helyezkedett el, ahova az anyagok szállítása, valamint a tartószerkezetek hatékony összeszerelése komoly kihívást jelentett volna a legtöbb napelemes építményekkel foglalkozó kivitelezőnek. Köszönhetően azonban a Főnix Energiaszolgáltató Zrt specializált lánctalpas gépparkjának és kivitelezésben gyakorlott kollégáinak, az erőmű fizikai megvalósítása sikerrel zárult a rendelkezésre álló határidőn belül.

Az erőmű megvalósításánál számos ponton használtuk ki a Főnix Energiaszolgáltató Zrt kiterjedt nemzetközi kereskedelmi kapcsolatait, hogy közvetlen gyártói import segítségével költségeket csökkentsünk. 2200 db Bloomberg New Energy Finance TIER 1 listán szereplő, 275 wattos, polikristályos panelt használtunk fel, 10 db 50 kW-os KACO invertert, cölöp alapú, acél és alumínium komponensekből álló tartószerkezetet, egy 0,4/22kV-os termelői transzformátort, valamint nagyságrendileg 800 méter termelői földkábelt építettünk a csatlakozási pontig, ahol a megtermelt energia az E.On hálózatán keresztül a közcélú hálózatba betáplálásra kerül.

A beruházás a kötelező átvételi rendszerbe termel, a Magyar Energetikai- és Közműszabályozási Hivatal által kibocsátott kötelező átvétei (KÁT) határozat alapján, amely a projektjogok megvásárlását és a beruházás költségét figyelembe véve mintegy 14,4%-os tőkére vetett megtérülést (ROI) jelent, miközben a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának (NHP) köszönhetően, a Garantiqua Zrt intézményi kezességvállalása mellett 3,5%-os tőkeköltséggel jutott ügyfelünk forráshoz.

Tekintse meg vállalati együttműködési ismertetőnket és használja ki Ön is a nap sugaraiban rejlő üzleti potenciált!
<